Khamis, 4 Julai 2019

RESEPI MEE KARI

Hai semua.
Hari ni mama nak share kat semua, cara mama masak mee kari.
.
Sebenarnya ini pertama kali mama masak mee kari dan alhamdulillah,sedap dan lazat.**puji diri sendiri pulak hehee
.
Jom share masak mee kari cara mama. senang,cepat,sedap dan lazat.
.
๐Ÿ˜‹Mee kari๐Ÿ˜‹
...............

~Bahan-bahan~
Ayam 1 ekor - potong halus
Udang 1/4kilo
Kerang 1/2 kilo @ lebih
Minyak utk menumis
4 sekawan
4 pelepah daun kari
8biji bwg merah - blander
3ulas bwg putih - blander
1 inci halia - blander
3 paket rempah kari ayam
3 paket rempah kari ikan
1 paket Fishball  dihiris nipis - goreng sekejap
1 paket Fishcake belah 2- goreng sekejap
3biji Ubi kentang - rebus dan lenyekkan
Garam
Gula
5 cawan stok udang
Santan kotak - 1 liter
2 keping asam keping
Air secukupnya
.
~Stok udang~
* asingkan isi udang,kepala dan kulit.rebus kulit  dan kepala udang seketika dan kisar dengan sedikit air dan tapis airnya.
Kemudian kisar isi udang dengan air rebusan kulit udang tadi.

Mee kuning
Tauge - celur
Sawi - celur
Telur rebus
Lada Merah - hiris
Tauhu goreng - belah 4
Limau kasturi - belah 2
Bawang Goreng
.
.

Cara- caranya
.....................
Tumis 4 sekawan bersama daun kari
 .
Masukkan bahan blander dan tumis sehingga naik bau
.
Masukkan rempah kari ayam dan kari ikan..masak hingga naik bau dan pecah minyak.
.
Masukkan ayam, sedikit air dan biarkan mendidih
.
Masukkan fishball,fishcake,udang, stok udang,asam keping .
.
Masukkan ubi kentang yang telah di lenyek (untuk pekatkan kuah)
.
Masukkan santan,garam,gula
.
Masukkan kerang dan tutup api (kerang masak seketika sahaja elak liat)


Jom kita siapkan mee untuk di makan.
_________________________
√ Masukkan mee kuning kedalam mangkuk.
√ Masukkan sayur sawi,tauge,tauhu goreng,kuah kari
√ Masukkan telur rebus,bawang goreng,lada merah dan perah limau kasturi.
√ Sedia untuk di makan.

Yum...yum...yum...


Mee kari mama


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...