Alhamdulillah,hari ni akhirnya berjaya juga mama masak ketam masak kari.
.
Kalau nak tahu,ini pertama kali mama masak kari ketam. Sebelum ni,kalau en.suami bawa balik ketam mesti mama hanya rebus halia sahaja. Kalau tidak pun,nenek akan masak aje..mama memang tak pandang ketam. ( eksyen kan.mama tak pandang ketam sebab mama tak pandai nak makan ketam yang penuh dengan sepit tu )
.
Entah kenapa hari ni mama terasa nak masak dan makan kari ketam. (macam orang mengidam pulak) hehehe
Hari ni mama berperanglah di dapur. Masakkan terus untuk nenek berbuka puasa ( puasa 6 di bulan syawal ) ni..menu nenek berbuka puasa simple sahaja iaitu ketam masak kari,telur dadar dan kerisi goreng kunyit.
KETAM MASAK KARI GAYA MAMA
Di sini,mama sertakan resepi ketam masak kari gaya mama.
Mama masak yang simple sahaja,senang,cepat dan lazat ok lah kan hehe..masak yang rumit kan,tak berasap la dapur mama. Mama masak ketam berkari pun berkejar masa dengan baby boy. Mama jauh je dari pandangan dia,mesti melilau mencari dan menangis.. Bila anak menangis, nak buat apa pun serba tak kena. Betul tak mama mommy kat luar sana???
.
🦀🦀🦀KETAM MASAK KARI GAYA MAMA🦀🦀🦀
Bahan-bahan
🔸Ketam 8-9ekor
🔸Halia 1 inci - ditumbuk
🔸Bawang merah 5ulas - ditumbuk
🔸Bawang putih 3ulas - ditumbuk
🔸3 sekawan
🔸1 pelepah daun kari
🔸Rempah kari
🔸Santan kotak
🔸air secukupnya
🔸1 asam keping
🔸garam secukupnya
🔸air secukupnya
🔸1 asam keping
🔸garam secukupnya
🔸gula
Cara-caranya
🔸panaskan minyak dan tumis 3 sekawan,halia, bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan dan bangkit bau.
🔸masukkan rempah kari.masak biar terbit minyak dan garing. ( rempah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan hangit ).pastikan menggunakan api pelahan.
🔸masukkan daun kari dan sedikit air.Teruskan dikacau untuk menggelakkan rempah hangit.
🔸masukkan ketam, asam keping dan tambah sedikit lagi air.biarkan mendidih
🔸masukkan santan, garam dan gula.
Biarkan mendidih hingga ketam masak sepenuhnya.
✔️kalau kuah terlalu pekat, bolehlah tambah air panas sedikit ( terpulanglah nak kuah pekat ataupun tidak )
Selamat mencuba ya semua 🙂🙂🙂
🔸masukkan daun kari dan sedikit air.Teruskan dikacau untuk menggelakkan rempah hangit.
🔸masukkan ketam, asam keping dan tambah sedikit lagi air.biarkan mendidih
🔸masukkan santan, garam dan gula.
Biarkan mendidih hingga ketam masak sepenuhnya.
✔️kalau kuah terlalu pekat, bolehlah tambah air panas sedikit ( terpulanglah nak kuah pekat ataupun tidak )
Selamat mencuba ya semua 🙂🙂🙂
Sedapnya ketam. Ketam ni saya suka kalau masak cili. Bertambah tambah nanti. Kalau masak kari saya pastikan letak sikit kicap kat nasi....sedap....
BalasPadamMama jarang makan ketam.xberapa suka...tapi first buat kari ni memang jatuh hati plk...
PadamSuka betul kari ketam. Tapi saya tak suka makan ketam sebab susah nak dapatkan isi. Takpe. Buat kuah pun ok. Air ketam tu boleh jadikan kari rasa manis
BalasPadamBiasanya mama just rebus biasa je..xsuka sangat ketam sebab x pandai nk makan
PadamHuh! Serious I tengah dok teringin nak makan Kari Ketam. Mana nak carik ni. Serious buat org terliur.😂
BalasPadam😁😁😁
Padamsedapnya ketam. dah lama saya tak makan ketam semenjak ada orang dkt rumah alergik makanan laut. kalau nak makan pun dekat kedai luar sahaja. bila tengok entri ni rasa terliur la pulak. nak kena cari ketam jugaklah lepas ni :)
BalasPadamKalau ada yg alahan dgn makanan laut,terpaksa lah order dari kedai dan ngup kat kedai...kalau bawa balik makanan tu,kasihan pula org kat rumah tu,takut terliur nanti..
PadamYa Allah lama kita tak makan ketam teringin sangat mengidam lak kita tengok ni sedap nya best nya hehehe nanti nak buat lah sekali sekala tengok resipi ni pun mudah jer tak susah...
BalasPadamMemang senang resepi ni.bhan pun mudah jumpa dan kegunaan harian..try lah,sememangnya resepi yg senang nak buat tetapi hasilnya memang sedap dan terangkat..🙂🙂🙂
PadamUii...ketam ni fav marsha ni. Masaklah gaya apa pun semua fav kalau bab ketam. Thanks sharing resepi nanti boleh rujuk kalau nak buat kari ketam...nyummm
BalasPadam👍👍👍
PadamSedapnya ketam !! Dah lama sangat x makan ketam. Haritu ada org jual murah2 sekor 2 ringgit. Nak beli tapi jauh. Ketam nie tumis biasa pon sedap kan.
BalasPadamMurahnya...
PadamSamalah alasan kita. Makan ketam mmg best tapi nak meratah isi dan membuka kulit2nya. Bercinta kita.. Selalu juga ketam ni masak merah, masak lemak.. Uishhh sedapnya
BalasPadamHehee...ingatkan mama je x pandai makan
PadamNak tau tak? First tim kita masak ketam sendiri tanpa pemantauan mak, masa lepas kahwin, tak reti siang ketam, kita carik kat youtube. Hahaha. pengalaman betul!
BalasPadamWah...pengalaman tu..
PadamSedapnya ketam. Dah lama tak makan. Nanti nak suh suami belikan la.
BalasPadamTapi sy tak reti nak masak ketam yang tak buang cengkerang dia tu. Sebab isi perut dia tu mcm macam. 😄😄
Hehee...nanti masak mama buang cangkerang pula...😁😁😁
Padamwah nmpk sedap..tak pernah pun mkn kari ketam..ciktom mmg tak berapa reti masak ketamm..lagipun suami tak suka seafood..lagi la kurang masak seafood..masak bila teringin je..
BalasPadamOoo...
BalasPadamEn suami mama sukakan seafood.nak x nak,mama join je walau x berapa suka...hehehe
Sedapnya, Ika suka makan ketam kalau ada yang tolong kopek dan amikkan isinya😂
BalasPadamRasa ingin makan ketam yang segar yang dihantar dengan lori sejuk beku untuk kualiti yang terbaik! Nampaknya sangat sedap dan senangnya resipi ini!
BalasPadam