Khamis, 4 Julai 2019

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH




Assalamualaikum semua

Hari ni mama nak kongsi satu resepi yang sangat senang,mudah,cepat dan yang paling penting lazat.

Jom semua bersama mama masak  ayam goreng berempah yang rata-rata di sajikan di kedai makan ataupun masa kenduri kendara.

Cara menyediakannya pun amat mudah selain mama menggunakan bahan yang senang di dapati di rumah..

Bahan-bahan untuk resepi ayam goreng berempah ni terbahagi kepada dua,iaitu
Bahan A
1 ekor ayam - potong halus dan bersihkan
7 sudu tepung beras
7 sudu tepung jagung
3-4 tangkai daun kari

Bahan B (di blander)
7 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji telur
Garam sedikit
Sesikit serbuk lada sulah / ajishio
Sedikit secukup rasa / ajinomoto
2 biji lada kering

Setelah siap menyediakan bahan yang diperlukan,mama teruskan dengan cara masak ayam ni.

Caranya senang sahaja iaitu
Satukan semua bahan A dan bahan B dan perap selama 1 jam. Ayam ni lagi lama diperap lagi sedap. Tapi mama just perap 1 jam je,sebab nak cepat. Lama-lama perap kan baby boy meragam nanti, tak tergoreng pula ayam mama hehe. Lepas tu panaskan minyak dalam kuali. Guna minyak yang banyak supaya ayam tenggelam ketika di goreng dan pastikan minyak betul-betul sudah panas sebelum masukkan ayam.
Goreng ayam sehingga masak dan toskan minyak ya.

Alhamdulillah, ayam goreng berempah siap di goreng dan sedia di nikmati.
Yummy, sedapnya.

**SEDAP, LAZAT, NIKMAT..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...