Selasa, 19 Mei 2015

MASAK SIPUT SEDUT (KECHA)

Assalamualaikum dan apa khabar semua..

alhamdulillah,syukur pd YANG ESA sbb hari ni rasa nak makan siput sedut @ di panggil jugak kecha akhirnya kesampaian.

barangkali rezeki anakku jugak,sebut je nak mkan kecha,pak saudara ku pergi beli barang untuk tunaikan keinginanku.
nasib baik ada,kalau x mesti meleleh air liur anakku nanti
( org tua kata,kalau apa kita nak makan waktu mengandung..kita kena cari sampai jumpa,kalau tak nanti meleleh air liur anak yg bakal lahir)

INI RESEPI KECHA KALAU ADA SAPER2 TERASA NAK BUAT...

KECHA
2bungkus siput sedut
6 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1cm halia *
1cm lengkuas *
3 tangkai cili kering *
1 keping asam gelugur
sedikit gula
sedikit garam
daun kemoot (serupa daun sireh) 

( * di blander hancur)

CARA2NYA
  • bahan blander di masuk dalam kuali 
  •  masukkan asam gelegur + garam + gula (biar gelegak)
  • masukkan siput sedut.kacau bagi sebati
  • masukkan daun kemoot bila kuah dah sedikit pekat
  • siap...

MEMANG SEDAP & ENAK.


MINTA MAAF YER...XSEMPAT NAK AMBIK PICTURE...

2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...